Upravljanjem otpadom od rušenja i građenja

 Uredba o načinu i postupku upravljanja otpadom od građenja i rušenja je stupila na snagu početkom novembra 2023. godine i definiše obaveze svakog učesnika u projektima rušenja i građenja, a koji se tiču otpada.

 Koje su najvažnije stvari iz Uredbe, za koje trenutno ne znamo kako će funkcionisati:

– Upravljanje otpadom od građenja i rušenja je skup aktivnosti i mera koje obuhvataju odvojeno sakupljanje, razvrstavanje, transport, skladištenje, pripremu za ponovnu upotrebu, ponovno iskorišćenje i/ili odlaganje građevinskog otpada.

– Uz zahtev za izdavanje dozvole o uklanjanju objekta, odnosno dela objekta investitor nadležnom organu dostavlja rešenje o saglasnosti na Plan upravljanja otpadom.
– Uz zahtev za izdavanje rešenja o građevinskoj dozvoli, posebnoj dozvoli za izvođenje pripremnih radova, privremenoj dozvoli i dozvoli za izvođenje radova dostavlja se rešenje o saglasnosti na Plan upravljanja otpadom.

– Vlasnik otpada od građenja i rušenja dužan je da obezbedi da se na gradilištu prvo izdvoji opasan građevinski otpad, radi sprečavanja mešanja opasnog građevinskog otpada sa neopasnim građevinskim otpadom.

Uredbu pogledajte ovde: https://www.paragraf.rs/propisi/uredba-o-nacinu-i-postupku-upravljanja-otpadom-od-gradjenja-i-rusenja.html

Pitanje je da li je iko izdao saglasnost na plan upravljanja otpadom do sada? Najverovatnije nije, što znači da su dozvole za rušenje i građenje izdate od dana stupanja na snagu uredbe faktički nelegalne.
Da li imamo dovoljno operatera koji mogu da preuzmu otpad od rušenja i građenja? Ni približno.

Green Group je tu da pomogne građevinskim preduzećima i operaterima za upravljanje otpadom, kako bi ispunili ove obaveze.

Kontaktirajte nas na office@greengroup.co.rs za više informacija i ponudu.

Tagovi:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *